En historisk dag

30.10.2019

Tirsdag 29. oktober ble Terje Riis-Johansen (Sp) valgt til den første fylkesordføreren i det nye Vestfold og Telemark fylkeskommune. Sven Tore Løkslid (Ap) ble valgt til ny varaordfører.

Riis-Johansen fikk stemmene til 36 av de 61 medlemmene i fylkestinget og takket det nye fylkestinget fra talerstolen på møtet i Kragerø.

­­­­­– Tusen takk, det er en stor ære og bli valgt til den første fylkesordføreren i det nye Vestfold og Telemark fylkeskommune. Jeg skal gjøre mitt beste for å skjøtte vervet så godt som mulig, sa Riis-Johansen fra talerstolen.

Det var Rune Hogsnes som har ledet fellesnemnda som ledet valget på ny fylkesordfører og fylkesvaraordfører.

– Gratulerer, jeg sikker på at du kommer til å gjøre en god jobb, sa Hogsnes.

Den nye fylkesordføreren påpekte at det var en spesiell situasjon å bli valgt til fylkesordfører i et fylke som enda ikke eksisterer, i og med at Vestfold og Telemark blir offisielt slått sammen først 1. januar 2020.

– Jeg har merket meg utålmodighet hos flere med å komme i gang og gjøre en jobb. I år er vi alle nye. Ingen har vært med på å etablere et nytt fylke. Dagen i dag er en perfekt dag å starte opp sitt virke som fylkestingsmedlemmer, sa Riis-Johansen.

En ordfører for alle partiene

Riis-Johansen ble valgt med stemmene til Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, MDG og Rødt, men at understreker at han også skal høre på de andre partiene.

– Jeg skal være ordfører for alle ti partier. Fylkestinget skal ikke stemme sammen om alt, men demokratiet er på sitt beste når saker blir debattert og belyst. Mitt ønske at fylkestinget skal være en slik arena, og ikke minst de fem hovedutvalgene.

Starter med budsjettet

Det første de nye fylkestingspolitikerne skal jobbe med er budsjettet til det nye fylket. Det blir presentert av prosjektleder Jan Sivert Jøsendal tirsdag 5. november og skal vedtas av fylkestinget i møtet 17. desember.

I talen sin til fylkestinget sa Riis-Johansen at et område som kommer til å prege arbeidet mer enn tidligere. Og det er klimaarbeidet.

– Det er viktig at noen ser litt på handlingsrommet som finnes utenom de store avtalene og som kan gjøres lokalt og regionalt, sa Riis-Johansen.

Nytt fylkesutvalg

I møtet ble også nytt fylkesutvalg for Vestfold og Telemark valgt. Det nye fylkesutvalget skal bestå av:

Terje Riis-Johansen (Sp)

Mette Kalve (Ap)

Truls Vasvik (Ap)

Tone Berge Hansen (Ap)

Maja Foss Five (Ap)

Kathrine Kleveland (Sp)

Ådne Naper (SV)

Harald Moskvil (MDG)

Frode Hestnes (Frp)

Gunn Marit Helgesen (H)

Rune Hogsnes (H)

Karoline Aarvold (H)

Kåre Pettersen (V)

Hans Edvard Askjer (Krf)